Mied produs fermentat din miere, faguri și polen.
Miedul este preparat din faguri cu miere, miere și polen crud. Peste 3kg de miere cu faguri se adaugă 100g de polen crud și 10L de apă de izvor și se lasă la fermentat în jur de 90 de zile. Rezultatul este o băutură tonică slab alcoolizată care este apreciată din timpuri străvechi de toate culturile antice.
Oricum, nu este de mirare că hidromelul a fost dintotdeauna atât de apreciat în diverse culturi, dată fiind bogăția de vitamine a mierii care are în compoziție apă biologică şi peste 400 de substanțe nutritive care mențin trupul tânăr şi sănătos, printre care vitaminele C, A, D, K, complexul B, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, selenium, crom sau iod.
Istoria Miedului în epoca preistorică mierea a fost singură substanță dulce concentrată folosită pe scară largă în alimentație iar din cercetările arheologice miedul (vinul de miere) a fost prima băutură alcoolică fermentată cu mult înaintea băuturilor obținute din fructele pomilor fructiferi, viță de vie și cereale. Prepararea și folosirea hidromelului este amintită și în scrierile antice geto-dace, celto-germanice, balto-slave, finno-ugrice, babiloniene, egiptene, române dar și elene.
Dacia, în care apicultura era dezvoltată folosea mierea și celelalte produse apicole.
Câteva mărturii ale istoricilor antichității arată că nivelul de cultură și civilizație al Tracilor n-a fost egalat în antichitate pe întreg teritoriu European.
Daco-geții s-au desprins din masă triburilor Trace, începând să-și contureze un profil de civilizație distinctă pe la începutul primului mileniu înainte de Cristos. După ce marele preot Deceneu, colaboratorul apropiat al regelui Burebista, a poruncit să se distrugă plantațiile de viță de vie și să nu mai bea vin, poporul (tracii sudici) a continuat să prepare mied întrucât aveau miere din belșug.
Tradiția folosirii miedului se păstrează în continuare la Geto-Dacii românizați, la proto-românii din perioada de trecere la feudalism, precum la urmașii populației românizate din ținuturile românești.
Antonio Maria Gratianii spunea pe la 1564 despre moldoveni: “De vin nu duc lipsă, dar folosesc mult miedul, ca unii ce au miere multă.”
Ca medicament era prețuit ca preventiv împotriva ciumei.
Deși Europa este locul de origine al preparării hidromelului, astăzi doar puțin hidromel se produce în Europa de vest.
În Anglia există o companie care produce hidromel, în Franța producția industrială nu depășește 3000 de hectolitri.