Păstura formată este un produs natural cu proprietăți mai valoroase decât polenul: pe de o parte, datorită unui spectru mai larg de polenuri în proporții variabile, pe de altă parte, datorită unui conținut mai ridicat în monozaharide, datorită unui conținut ridicat de vitamina K. Totodată valoarea nutritivă a păsturii este de trei ori mai ridicată, iar proprietățile sale antibiotice sunt de 3 ori mai pronunțate decât cele ale polenului.
Datorită proprietăților antibiotice ale acidului lactic, păstura poate fi păstrată timp îndelungat fără a se observă modificări majore calitative sau cantitative. Dacă se păstrează la loc răcoros şi uscat, ea poate rezistă până la 17 ani.
În afară faptului că dispune de aceleași proprietăți biologice şi terapeutice că şi cele ale polenului, acestea sunt mai accentuate, conducând la o creștere a capacității imunitare şi a funcționalității organismului, la o ameliorare a gradului de adaptabilitate a organismului şi la diminuarea stării de oboseală.
Păstura este polenul fermentat în condiții naturale, în stup. Albinele aduc polenul în stup şi îl introduc în celulă fagurelui unde, este combinat cu puțină miere şi diverse enzime, după care, celulă este sigilată cu ceară. Aici, sub influența microorganismelor, a temperaturii şi umidității din stup, polenul trece printr-o serie de transformări biochimice devenind, după 3 luni de fermentare naturală. Păstura are astfel însușiri mai valoroase decât polenul, datorită conținutului ridicat de zaharuri simple, vitamine (A, B, C, E şi K), acid lactic, enzime şi minerale (sodiu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu), fiind utilă în prevenirea și tratarea anemiilor.
Păstura este un bio-stimulator natural bogat în fito-hormoni, polifenoli cu efect antioxidant, elemente minerale şi substanțe active, care fac din acest produs apicol o importantă sursă benefică de energie, vitalitate și bună-stare generală. Păstura este un produs recomandat în special persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice şi ale tubului digestiv, asigurând o bună funcționare a ficatului și contribuind la detoxifierea organismului.
De asemenea ajută la reducerea colesterolului din sânge, fiind indicată și persoanele cu probleme circulatorii sau celor care suferă de arterioscleroză.
De-a lungul timpului, s-a observat eficacitatea consumului de Păstură în afecțiuni urinare și ale prostatei.
Doză uzuală recomandată este de 1 linguriță/zi, adică aproximativ 3 grame/zi. Din același motiv poate fi păstrată la temperatura camerei fără ca proprietățile ei să se altereze.