Sirop presat la rece de afine (30% fruct și 70% salcâm)
Obținut prin presare la rece.
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele. Afinele sunt foarte bogate în antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întărește imunitatea și are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promovează imunitatea prin creșterea hemoglobinei și a concentrației de oxigen din sânge) și stimulează astfel, sistemul imunitar și previne apariția infecțiilor. Odată ce imunitatea dumneavoastră este puternică, veți evita răceală, febra, varicelă și multe dintre bolile care se pot transmite, atât pe cale virală, cât și bacteriană.
Afinele neutralizează radicalii liberi care pot promova boală și îmbătrânirea în organism. Afinele sunt unele dintre fructele cele mai bogate în antioxidanți. Acest lucru se datorează în special prezenței antocianinei, un pigment responsabil de culoarea albastră a afinelor. Cantitatea însemnată de vitamina C este un alt argument pentru rolul benefic al acestor fructe.
Afinele contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului. Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajută la reducerea factorilor de risc din cauza cărora puteți acumula grăsime în zona abdominală și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic. Până în prezent nu s-au făcut însă studii pe subiecți umani. Studiul s-a făcut pe șobolani în a căror dietă s-a adăugat și o pulbere de afine. După 90 de zile, șobolanii care au consumat dietă îmbogățită cu pulberea de afine au prezentat mai puțină grăsime în zona abdominală, număr mai mic de trigliceride, colesterol mai mic, s-a îmbunătățit glicemia și a crescut sensibilitatea la insulină.
Deși este nevoie de cercetări suplimentare, un alt studiu a arătat că bărbații cu factori de risc pentru boli de inimă, care au băut suc de afine sălbatice timp de 3 săptămâni au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește controlul glucozei și a insulinei.
Ajută la menținerea sănătății tactului urinar. Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum b-coli de-a lungul pereților mucoasei din interiorul tactului urinar, sunt responsabile pentru această infecție care conduce la inflamație, senzație de arsură în tipul urinării și alte complicații. În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conțin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhibă creșterea bacteriilor respective. Afinele au proprietăți antibiotice, care se adaugă la acest efect. Moleculele mari și grele spală practic aceste bacterii de pe pereții tactului urinar, prevenind declanșarea infecției.